/ iStock/Getty Images
Гърция нареди задължително носене на маски на закрити обществени места, заедно с други нови ограничения след постоянното повишаване на случаите на коронавирус, съобщи АФП.

В Гърция маските стават задължителни в почти всички закрити пространства

"През целия август носенето на маски е задължително във всички закрити помещения",
заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. "През последните дни прилагането на мерките отслабва и се забелязва масово събиране на групи. Това се отразява в ежедневния ръст на инфекциите", каза той.

"Новото изискване включва църкви, но не и ресторанти", подчерта заместник-министърът. Освободени са само хора с респираторни проблеми и деца под 3-годишна възраст, допълни още той. Освен това посещенията в домове за възрастни и други институции, в които са настанени уязвими групи, са ограничени до 15 август.

Гърция въвежда задължителен отрицателен тест за COVID-19 за българи, пътуващи със самолет

Налага се и ограничение от 100 гости на сватби, кръщенета и погребения, а всички летни панаири се отменят.
Повторното отваряне на гръцките летища и границите за туризъм през юни, придружено от премахването на ограниченията, доведе до увеличаване на случаите.

Гърция обяви 78 новозаразени в петък, след 65 в четвъртък и 57 в сряда, отбелязва АФП. Сред пътуващите само от 1 юли има над 340 потвърдени заразени от близо 1,3 милиона пристигащи, съобщи агенцията за гражданска защита във вторник.

Правителството вече обяви във вторник, че маските отново са задължителни в магазините и в местата, където се предоставят обществени услуги.
БГНЕС