/ iStock/Getty Images
Налице са планове за изграждането на склад, снабден със санитарни материали, който ще обслужва нуждите в целия Европейски съюз и ще се намира на тайно място в Атика.

Инициативата е част от плана на Европейската комисия за създаване на запаси от медицински консумативи и ваксини в условията на нова вълна от коронавирус в ЕС.

От април вече са създадени два склада в Германия и Румъния, а гръцките ръководители на гражданската защита и заместник-министър Никос Хардалиас се стремят да създадат още един в Атика.

Гръцкото предложение бе представено в Брюксел през юни и според последната информация е прието от съответните органи на Еврокомисията. Предвижда се доставка на милиони маски FFP2 и FFP3, защитни костюми, ръкавици и други предмети за лична защита. Запасите ще се съхраняват в съоръжение с площ от 2 000 квадратни метра с лесен достъп до авиобаза Елефсина и международното летище в Атина. Органът за гражданска защита вече е постигнал споразумение с доставчиците, така че в рамките на 40 дни от подписването на окончателния договор те да доставят 25% от общото договорено количество. Останалите 75% трябва да бъдат доставени в рамките на 90 дни от подписването на окончателния договор. Финансирането на проекта ще бъде изцяло покрито от ЕС.

Създаването на запаси от медицински консумативи, както и ваксини (когато станат налични) беше решено от Европейската комисия през март поради неспособността на държавите-членки да отговорят на искането на Италия за помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. След предложение на комисаря по управление на кризи Янез Ленарчич, през април ЕК реши да създаде постоянни запаси от материали за справяне със здравните кризи.
БГНЕС