В Грозни се поклониха пред тялото на Наталия Естемирова
В Грозни се поклониха пред тялото на Наталия Естемирова / снимка: БГНЕС

Близки на убитата правозащитничка Наталия Естемирова се сбогуваха с нея на церемония на площад в чеченската столица Грозни, предаде АФП. На церемонията, която се състоя на Площада на журналистите, близо до офисите на неправителствената организация за защита на правата на човека "Мемориал", за която работеше Естемирова, присъстваха и журналисти, правозащитници и граждани на Грозни.

На площада беше сложена снимка на Естемирова и плакат, на който с големи черни букви беше написано: "Кой ще бъде следващият?". След прощалната церемония ковчегът с тленните останки на Естемирова се отправи с катафалка към централната джамия на Грозни, като премина по булевард "Путин". По-късно днес Естемирова ще бъде погребана в родното си село Ючкой-Юрт.

За церемонията тялото на Естемирова беше докарано от моргата в град Назран, в съседната на Чечения кавказка република Ингушетия. Там вчера беше намерено тялото на убитата правозащитничка със следи от огнестрелни рани в главата и в гърдите, припомня БТА. Малко преди това жената беше отвлечена в Грозни.

Същевременно днес една от най-уважаваните правозащитнички в Русия Людмила Алексеева, директор на московския Хелзинкски комитет, заяви, че руският премиер Владимир Путин и чеченският лидер Рамзан Кадиров са виновни за убийството на Естемирова, предаде АП.