В Германия учредиха нова лява партия
В Германия учредиха нова лява партия / снимка: BGNES

Делегатите на учредителния конгрес в Берлин на новата партия "Левите", която юридически е факт от полунощ след регистрацията в петък в съда, гласуваха официално нейното създаване.

С форума приключва започналото през 2005 година нелеко обединение на лявата партия-ПДС - наследница на Германската единна социалистическа партия на бившата ГДР, и Изборната алтернатива Труд и Социална справедливост /ВАГС/, започнала политическото си съществувание в Западна Германия през юли 2004 година като съюз на разочаровани от политиката на собствената си партия социалдемократи и членове на профсъюзите.

През юни 2005 година след трудни преговори двете политически формации взеха решение да се явят заедно на парламентарните избори. На изборите на 18 септември 2005 година за новия съюз гласуваха четири милиона германци, или 8,7 на сто от избирателите, от които 25,3 на сто - в източните германски провинции и 4,9 на сто - в западните.

Грегор Гизи, на чиято активна дейност ПДС дължи до голяма степен оцеляването и утвърждаването си през последните 17 години, и Оскар Лафонтен, бивш председател на Социалдемократическата партия и бивш министър на финансите на ФРГ станаха равноправни председатели на фракцията в Бундестага.