В Германия се опасяват от терористични атаки
В Германия се опасяват от терористични атаки / netinfo
Степента на риск от терористични атаки в Германия е най-високата от години насам след публикуването на видеозапис в интернет, в който ислямисти заплашват Германия, пише германският икономически всекидневник "Файненшъл таймс", цитиран от Франс прес. Изданието се позовава на източници от германската криминална полиция БКА.

"Рискът от терористични атентати в Германия е на най-високото си ниво от години. Доскоро службите за сигурност смятаха, че рискът у нас е по-нисък, отколкото в САЩ, Великобритания или Израел, но разликата значително е намаляла", пише вестникът.

Във видеозаписа на свързаната с Ал Каида телевизия "Гласът на халифата", разпространен в неделя по интернет, ислямистка групировка заплаши Германия и Австрия с атентати, ако не изтеглят войските си от Афганистан. Германия има 2949 военни в Афганистан, които служат в силите на НАТО (ИСАФ). Австрия има само четирима военнослужещи в Афганистан.

Посланието е прочетено на арабски със субтитри на отличен немски. Във видеозаписа се показват снимки на членове на германското правителство и емблемите на трите най-известни марки германски автомобили - Фолксваген, Мерцедес и Бе Ем Ве. Германският "Файненшъл таймс" припомня, че Испания е била пряко заплашена с нападения малко преди атентатите от 11 март 2004 г. в Мадрид.

Според източници, близки до службите за сигурност, след излъчването на видеозаписа е нараснала вероятността от терористични прояви, отбелязва АФП. Говорител на германското правителство заяви, че няма препоръка от полицията да се повиши степента на тревога в Германия и че няма сигнали за конкретна заплаха.