В Германия пристигнаха първите бежанци съгласно сделката между ЕС и Турция
В Германия пристигнаха първите бежанци съгласно сделката между ЕС и Турция / БГНЕС

Германия, Холандия и Финландия са първите държави в ЕС, които започват приема на сирийски бежанци, разселени от Турция, съобщи Европейската комисия.

Първите сирийски кандидати за убежище, влизащи законно в Европейския съюз направо от Турция съгласно споразумението между Брюксел и Анкара, пристигнаха на летището в Хановер.

Турските граждани ще пътуват без визи до ЕС от юли

Двайсет и четиримата бежанци ще бъдат откарани в приемателен център във Фридланд близо до Гьотинген в Северна Германия.

В Германия пристигнаха първите бежанци съгласно сделката между ЕС и Турция
netinfo
Очаква се през деня на летището да пристигнат още 18 бежанци. Утре се очаква да пътуват първите бежанци, които ще бъдат приети от Холандия. Броят им още не е уточнен. Разселването се извършва със самолети.

Същевременно в Турция вече са първите 131 имигранти от Гърция в рамките на споразумението с Европейския съюз. Те пристигнаха с два плавателни съда на турското пристанище Дикили в провинция Измир в западната част на страната.

Във всеки от тях пътува и представител на „Фронтекс". На пристанището има опъната тента, в която пристигащите се регистрират.

Мигрантите преминават медицински преглед, взимат им се пръстови отпечатъци, като за всеки един от тях се изготвя индивидуално досие.

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите

Връщането на мигранти от Гърция към Турция е на основата на споразумението "един срещу един". Всеки, пристигнал след края на март в Гърция от Турция, който не е сириец и който не е подал молба за убежище, бива връщан на турска територия. В замяна срещу всеки върнат Турция изпраща на ЕС по един сирийски бежанец, подслонен досега в лагер.

В Германия пристигнаха първите бежанци съгласно сделката между ЕС и Турция
netinfo
По схемата на задължителните квоти за разселване на бежанци от Гърция към други държави в ЕС досега са били разпределени 581 души. Гърция има правото да разсели над 63 хиляди кандидати за убежище.

Източник: БТА, БГНЕС