В Германия под страх от терористичен акт на финала на Шампионската лига?
В Германия под страх от терористичен акт на финала на Шампионската лига? / снимки: Reuters

Германската полиция разполага с данни за опасност от терористичен акт по време на масовите мероприятия, свързани с финала на Шампионската лига. Мачът ще се играе тази вечер (21.45 ч. българско време) на стадион „Уембли” в Лондон.

Заплахата сочи като евентуална цел някои от фен-зоните в центъра на Берлин, организирани за финала на Шампионската лига на УЕФА, посочва РИА Новости. Според медиите има сериозни индикации, че екстремисти планират да извършат терористичен акт с използване на взривно устройство.

Малко след като информацията се появи в информационните бюлетини на агенциите ИТАР-ТАСС разпространи и официалната позиция на Министерството на вътрешните работи на Германия. Властите са категорични, че не разполагат с конкретни сведения за подготовка от ислямисти на терористичен атентат в една от фен зоните по време на тазвечершния финал на Шампионската лига на УЕФА между „Борусия Дортмунд” и „Байерн Мюнхен”.

В декларацията се напомня, че Германия отдавна е под прицела на международните терористи. По време на големи мероприятия като днешния финал на Шампионската лига в Лондон силите за сигурност на ФРГ работят в тясна връзка с европейските си партньори, изтъква германското МВР.

Съобщението за планиран от ислямисти терористичен акт се появи първо в „Шпигел онлайн”. Интернет изданието алармира, че Федералната криминална служба разполага с информация за планиран терористичен акт в една от фен зоните. Такива фен зони за многочислените поддръжници на „Борусия” и „Байерн” се организират в Берлин (на Бранденбургската врата), Мюнхен, Дортмунд и други градове.

В Германия под страх от терористичен акт на финала на Шампионската лига
netinfo

Финалът на клубния европейски турнир ще бъде тази вечер на лондонския стадион „Уембли”. На него за пръв път в историята на Шампионската лига един срещу друг ще се изправят два германски отбора - „Байерн Мюнхен” и „Борусия Дортмунд”.

Общо двата немски гранда са играли 100 пъти помежду си като „Байерн” има сериозно предимство - 45 победи срещу 26 за „Борусия” и 29 равенства. Двата отбора се познават до болка като само през този сезон това ще бъде петият мач помежду им.

За тима от Мюнхен това ще е десети финал в най-големия европейски турнир, докато за „Борусия” ще бъде едва втори. От 10-те си финала обаче „Байерн” има пет загубени, между които и тези през 2010 и 2012 г. „Жълто-черните” пък са с 100% успеваемост, тъй като през 1997 г. спечелиха финала срещу „Ювентус”.