В Гамбия ще гласуват за президент с топчета
В Гамбия ще гласуват за президент с топчета / ThinkStock/Getty Images

Гамбия, където в четвъртък се произвеждат президентски избори, е измислила любопитно решение за справяне с измамите и неграмотността - гласуване с топчета, предаде Франс прес.

Избирателната комисия обясни процедурата, като показа на медиите три метални урни в различен цвят за всеки от тримата кандидати - зелена, виолетова и сива.

В изборния ден гласоподавателят получава топче, изолира се зад завеса и пуска топчето в една от урните (метални цилиндрични кутии с височина около 60 см). При пускането на топчето в урната звънва камбанка, което се прави за избягване на второ измамно гласуване.

В дъното на урните се слага пясък или дървени стърготини за заглушаване на шума от падането на топчетата.

"Това е нещо уникално, с което много се гордеем", каза замистник-председателят на избирателната комисия Малех Салах.

Системата е измислена преди шест десетилетия. Целта й е да се избегнат фалшификации на резултатите и да се помогне на неграмотните избиратели да гласуват по-лесно с гарантиране на принципа "един човек - един глас".

За президентския пост се състезават трима кандидати - действащият държавен глава Яйя Джаме, който е на власт от 22 години, катдидатът на седем опозиционни партии Адама Бароу и бившият депутат от управляващата партия Мама Канде.

В Гамбия право на глас имат около 880 000 души. Първите резултати се очакват утре вечер.

Източник: БТА