В Египет одобриха план за промени в конституцията и избирателния закон
В Египет одобриха план за промени в конституцията и избирателния закон / Reuters, архив

Вицепрезидентът на Египет Омар Сулейман се срещна с представители на редица опозиционни партии и се съгласи с исканията за свобода на медиите, освобождаване на арестуваните след началото на протестите и премахване на извънредното положение, когато състоянието на сигурността в страната позволи това, предаде Асошиейтед прес.

Сулейман одобри и план, подготвен заедно с опозицията, за създаване на специална комисия от юристи и политически фигури, на която да бъде възложено да проучи предложените промени в конституцията на страната с цел да се промени и избирателният закон. Идеята е на президентските избори да могат да се кандидатират представители на партии от целия политически спектър и да се ограничи по продължителност мандатът на президента. Според националната агенция МЕНА, цитирана от АП и БТА, комисията трябва да бъде готова с анализа си в началото на март.

В преговорите участва и организацията "Мюсюлманско братство", най-голямата опозиционна групировка в страната.

Първите реакции на опозицията след разговорите с вицепрезидента са, че е направена положителна стъпка, но въпреки това основните искания за цялостна политическа реформа в страната не са били изпълнени, предаде Ройтерс.

Според официален правителствен източник на безпрецедентната среща е била изготвена "пътна карта" за бъдещи преговори. В официално съобщение, разпространено от правителството, се посочва, че засега президентът на Египет Хосни Мубарак ще остане на поста си, за да контролира хода на промените.

Според ИТАР-ТАСС двете страни в преговорите са отхвърлили възможността от външна намеса при урегулиране на политическата обстановка в страната.

В срещата на опозицията с вицепрезидента участваха и членовете на новосформирана група от египетски интелектуалци, наричани популярно "мъдреците", които миналата седмица изготвиха предложение за достоен изход от политическата парализа. Според Ройтерс тяхното предложение е реалната власт да бъде прехвърлена на Омар Сулейман, като Хосни Мубарак запази поста си, но без да може да упражнява реална власт. Задачата на Сулейман при този вариант е да оглави преходна администрация, чиято основна цел ще е да бъдат извършени исканите от опозицията политически реформи.

Франс прес съобщи, че Омар Сулейман е отхвърлил призива на опозиционните партии да поеме пълномощията на президента Хосни Мубарак през преходния период. 

Междувременно военните се опитаха с изстрели във въздуха да разгонят демонстранти, налягали по земята около разположените на площад "Тахрир" танкове, съобщи ДПА. Според очевидец военен стрелял във въздуха и при инцидента няма пострадали. Никой от протестиращите не напуснал мястото си и танковете продължават да бъдат обградени от жива бариера. Протестиращите срещу президента Хосни Мубарак на площад "Тахрир" в Кайро обсадиха танковете още в събота сутринта, опасявайки се от нови провокации от страна на поддръжниците на досегашния режим, Франс прес. Рано сутринта, чувайки ръмженето на двигателите на танковете и бронетранспортьорите, десетки демонстранти се втурнали към тях, молейки войниците да останат. За протестиращите присъствието на армията е гаранция, че ще бъдат защитени от симпатизатизантите на Мубарак, които на няколко пъти се опитаха да превземат барикадите им, замеряха ги с камъни, а на моменти дори стреляха по тях. Демонстрантите се боят най-вече, че военните ще разчистят опожарените полицейски коли и камиони, блокиращи булеварда към площада.

В Египет одобриха план за промени в конституцията и избирателния закон
netinfo

По-късно през деня стана ясно, че Египетската фондова борса ще остане затворена и във вторник. В събота борсата се отказа от решението, взето миналата седмица, да възобнови дейността си в неделя, припомня Ройтерс. Новата дата за отваряне на борсата ще бъде обявена 48 часа преди възобновяването на търговията. Борсата е затворена от 31 януари заради политическите размирици в страната. През последната седмица на работата й водещия индекс EGX30 се понижи със 17 процента.