В Египет арестуваха поддръжници на „Мюсюлманските братя”
В Египет арестуваха поддръжници на „Мюсюлманските братя” / снимка: БГНЕС, архив

Египетската полиция задържа 18 симпатизанти на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” днес, съобщи държавната информационна агенция МЕНА, цитирана от АФП. Това са първите арести по обвинение в принадлежност към терористична организация, след като правителството обяви „Мюсюлмански братя” за такава вчера, отбелязва Ройтерс.

Те са извършени по подозрение в „пропагандиране на идеологията на „Мюсюлмански братя”, раздаване на техни брошури и подтикване към насилие срещу армията и полицията”.

Правителството обяви ислямисткото движение за терористична организация вчера, след като ги обвини в извършването на самоубийствен атентат в делтата на Нил предишния ден, при който загинаха 16 души. „Мюсюлманските братя” осъдиха нападението и обещаха да продължат протестите срещу правителството.

Говорител на вътрешното министерство обаче предупреди, че наказанието за участие в протестите може да достигне пет години. Ръководителите на организацията може да получат смъртни присъди. Генерал Абдел Фатах ас Сиси призова египтяните да не се страхуват или притесняват, предаде АФП.

„Ние ще се пожертваме за вас, армията ще се пожертва за Египет и египтяните, а всеки който ви докосне, ние ще елиминираме”, обеща Ас Сиси по време на военна церемония. „Вие искате свобода и стабилност, това не се получава лесно и трябва да вярвате в Аллах, в самите вас и във вашата армия и вашата полиция, защото ние можем да върнем Египет на пътя на стабилността, сигурността и прогреса”, отбелязва БТА.

Това е първото изявление на Ас Сиси, който е министър на отбраната и вицепремиер, след атентатите в Кайро днес и в делтата на река Нил преди два дни.

В същото време печатният орган на египетската ислямистка групировка „Мюсюлмански братя”, в. „Свобода и справедливост”, от днес прекратява своята дейност, след като министерството на вътрешните работи нареди да бъде закрит и иззе целия тираж на новия брой.

Това стана, след като вчера правителството обяви Братството за терористична организация и само няколко часа след терористичен акт в столицата Кайро, посочва БГНЕС. Тази сутрин бомба избухна край автобус в Кайро и рани леко петима души. Инцидентът стана на пресечка между две оживени улици близо до площада пред ислямския университет „Ал Азхар” в квартала Насър сити в южната част на столицата. През нощта на 23 срещу 24 декември терорист самоубиец се вляза с кола бомба в полицейски участък в град Мансура, при което загинаха 14 полицаи и един цивилен.