В Донецк искат размяна на пленените наблюдатели на ОССЕ
В Донецк искат размяна на пленените наблюдатели на ОССЕ / снимка: БГНЕС, архив

Проруски сепаратисти продължават да държат в плен европейските наблюдатели на ОССЕ, въпреки призивите на международната общност за тяхното незабавно освобождаване. Вече има повече яснота за това, какво ще се случи с тях. Новините дойдоха от самите лидери на провъзгласената Донецка република.

Близо месец доскорошната сграда на областната администрация в Донецк е щабквартирата на провъзгласената от местното народно опълчение Донецка народна република. Барикади, хаос, приготвени за отбрана павета и коктейли Молотов напомнят Киев от началото на годината. Зад сградата тази нощ са избухнали два взрива, без да нанесат поражения. Хората вътре тълкуват това като провокация.

Екип на Нова телевизия разговаря с Денис Пушилин, който се представя за съпредседател на президиума на Донецката народна република.

Запитан каква ще бъде съдбата на задържаните в близкия град Славянск участници в мисията на ОССЕ, той поправя, че всъщност това са агенти на НАТО. Документите им го показвали. „Просто така те няма да бъдат освободени. Ще бъдат вероятно разменени за наши политически арестанти”, заяви Денис Пушилин.

Той е категоричен, че референдум на 11 май в целия Донбаски район ще има, а ако е положителен, това ще даде право на новообявената народна република да влиза във федерации с когото поиска.

Въпросът на референдума най-вероятно ще е: „Поддържате ли акта на държавна самостоятелност на Донецката народна република? Да или не!”.

Всъщност, засега радиото препредава в района на Донецк програмите на руски станции, с отделни свои включвания. „Украинските радиа говорят това, което им нареди официален Киев. Гласът на Донецката народна република, досега практически не се чува”, заяви Кирил Руденко от пресцентъра на Донецка народна република.

Олигархът Михаил Ходорковски е в Донецк, само седмици, след като беше пуснат от руски затвор. Казва, че референдумът все пак трябва да зачита мнението на всички. „Гледната точка на хората трябва да се търси обезателно. Само че трябва да попитат хората и в Русия, и в Украйна едновременно”, смята Ходорковски.

А на площад „Ленин” е време за поредния митинг. Някои от ораторите се аплодират, други, изказали се критично за Донецката република, бързо слизат от сцената.

През деня се появиха информации, че украинската армия е завзела пунктове на опълченците. Те пък показаха арестувани мъже от специалните сили „Алфа”. Ситуацията се променя постоянно.

Източник: NovaNews.bg