В Брюксел започнаха поредните преговори за статута на Косово
В Брюксел започнаха поредните преговори за статута на Косово / netinfo
В Брюксел започна петият кръг от преговорите между Белград, Прищина и международната тройка посредници на Контактната група за бъдещия статут на Косово.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че се надява на напредък по време на поредния кръг от преговорите.

Солана посочи, че парламентарните избори в Косово в събота не са променили положението макар лидерът на Демократическата партия на Косово Хашим Тачи да заяви, че бързо ще обяви независимост на Косово след 10 декември - крайният срок за приключване на преговорите за статута на Косово.

Партията на Тачи е победител в изборите в Косово, според неофициални резултати. Сръбският вицепремиер Божидар Джелич, който пристигна в понеделник в Брюксел за разговори с представителите на ЕС, защити позицията на своето правителство в преговорите за статута на Косово.

Ние сме страната, която е гъвкава, новаторска, конструктивна и сега очакваме ЕС и тройката посредници да поискат същото нещо от косовските албанци, каза Джелич. Досега в преговорите за статута на Косово не бе постигнат особен напредък. Позициите на двете страни остават коренно противоположни - албанците искат единствено независимост, а Белград е съгласен на всичко освен независимост.