В Босна и Херцеговина се провеждат местни избори
В Босна и Херцеговина се провеждат местни избори / снимкa: Sofia Photo Agency

Около три милиона босненци имат право да гласуват на местните избори, насрочени за днес в двете части на Босна и Херцеговина - Хърватско-мюсюлманската федерация и Република Сръбска. По данни на Централната избирателна комисия в изборите ще участват общо 280 политически субекта - 72 партии, 41 коалиции, 147 независими кандидати и 20 листи на независими кандидати. Това ще бъдат четвъртите местни избори след войната в републиката през 90-те години.

Те ще бъдат наблюдавани от 20-членна делегация на Съвета на Европа. Основните съперници в Република Сръбска се сведоха до две партии - управляващият Съюз на независимите социалдемократи на Милорад Додик и Сръбската демократическа партия, създадена от Радован Караджич, която сега държи властта в повечето общини в Република Сръбска. На територията на Хърватско-мюсюлманската федерация най-силни са Партията на демократичното действие, Хърватската демократична общност в Босна и Херцеговина, Партията за Босна и Херцеговина, Социалдемократическата партия, ХДО 1990 г.

Свои кандидати ще имат и двете най-силни партии от Република Сръбска. По време на кампанията се водеха спорове за конституцията, полицейската реформа и етническото разделение, вместо по теми от значение за местната власт като образование, работни места и социални въпроси. Избирателите, уморени от празни политически обещания и националистическа реторика и разочаровани от политиците, за които 70 процента от избирателите смятат, че са корумпирани, може да не отидат до Урните, коментират местните анализатори.