В Белград и Загреб разследват кой е убил бай Миле
В Белград и Загреб разследват кой е убил бай Миле / снимка: sxc.hu

Под заглавие „Кой е убил бай Миле" сръбският вестник „Глас явности" анализира прогнозите за убийството на българския мафиот на основата на твърденията на хърватския седмичник „Национал", че атентатът срещу него е извършен от един от убийците на Иво Пуканич.

Други български източници, близки до полицията, твърдят, че убийството на Милчо Бонев е в резултат на вътрешен сблъсък в българския подземен свят.

Пресата в Белград припомня, че хърватските власти разполагат с информации, че Роберт Матанич, който е обвинен за убийството на Пуканич, заедно със сътрудниците си е извършвал убийства и отвличания в България, следял е конкуриращите се престъпни групировки и се е опитвал да ги скара, за да започнат да се убиват помежду си, извършвайки мръсни платени поръчки.

Едно от убийствата, в което е участвал Матанич, е и убийството на Милчо Бончев-бай Миле през 2004 година в София, пише хърватският седмичник „Национал", позовавайки се на сигурна информация, с която разполагат хърватските институции. От което следва, че българската полиция и прокуратура не са си свършили добре работата по случая с убийството на Бонев, защото обвиняеми за атентата срещу него са хора от съперническия клан.

Според „Национал" Бонев е убит от Матанич, а негов бивш сътрудник е предоставил информацията на хърватската полиция.

Още ненавършил пълнолетие Роберт Матанич е бил член на хърватската армия в Лика. След войната се е запознал с Йоца Амстердам, който му е намерил работа в България като охрана на Милчо Бонев. Матанич е споделил с член от обкръжението на бай Миле, че Йосич е поръчал убийството на Милчо Бонев, защото през 2002 година не е успял да попречи на екстрадирането на Йосич в Холандия. Бивш приятел на Матанич твърди, че Бонев е искал да отстрани бизнесмена от България, за да си осигури допълнително място на наркопазара.

От своя страна Йоца Амстердам е бил наясно, че не може да се приближи до Бонев и затова е ангажирал Матанич, на когото бай Миле е имал доверие.

Вестник „Национал" пише, че неназован източник е разказал на хърватската полиция, че Йосич е платил за убийството на Милчо Бонев няколко милиона марки.

Хърватската полиция възнамерявала в скоро време да предостави на българската полиция информации за бившия сътрудник на Матанич, за да се разкрият някои шокиращи за страната убийства.