В Банкок е обявено извънредно положение
В Банкок е обявено извънредно положение / снимкa: БГНЕС

Тайландският премиер Самак Сундаравей обяви извънредно положение в Банкок няколко часа след ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на правителството, съобщи държавното радио. Самак назначи главнокомандващия тайланската армия да оглави екипа, който трябва да приложи извънредното положение.

Забранено е събирането на едно място на повече от пет човека. Тази нощ имаше тежки сблъсъци в Банкок между хиляди демонстранти - противници и застъпници на правителството. Полицията посочи, че се е наложило да прибегне до изстрели и да призове на помощ армията.

Стълкновенията между двете групи манифестиращи станаха близо до седалището на правителството. Сградата от седмица е окупирана от хиляди противници на правителството, които настояват за оставката на премиера. Според лекар, който работи за пресцентъра на правителството, при сблъсъците от тази нощ е имало един убит и 38 ранени.

Водачът на антиправителствените протести в Банкок Чамлун Шримуан заяви, че демонстрантите, които са се блокирали в сградата на правителството, отказват да изпълняват заповедите, свързани с въведеното извънредно положение в Банкок, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.