В Баку готови за преговори с Русия и САЩ за радарната станция
В Баку готови за преговори с Русия и САЩ за радарната станция / снимка: BGNES

Азербайджан е готов да започне преговори с Русия и САЩ за използването на своята радарна станция в Габала, както предложи руският президент Владимир Путин. Това заяви азербайджанският външен министър Елмар Мамедяров, предаде Франс прес.

Необходими са двустранни или тристранни преговори - такава е позицията на Азербайджан, подкрепена и от Русия, и от САЩ. Азербайджан е готов за подобни консултации, каза Мамедяров пред журналисти. Това ще осигури по-голяма стабилност в региона и ситуацията в него ще стане по-предсказуема, добави той.

Радиолокаторната станция в Габала дава възможност за решаване на всички задачи по регистрирането на ракетни пускове откъм южното, опасно в този смисъл направление. Това заяви армейски генерал Александър Белоусов, първи заместник-министър на отбраната на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. "Нали според теорията на САЩ и ние, и те трябва да се опасяваме от ракетна атака тъкмо оттам", добави той, цитиран от БТА.

Помолен от журналисти да коментира руската инициатива да се използва радарната станция в Габала в интерес на противоракетната отбрана на Русия, генералът каза: "Защо да се строи нещо ново, ако вече го има".

Радарът в Габала влезе в действие през 1985 г. Станцията може да засича изстрелване на балистични и крилати ракети на разстояние до 6000 км, да моделира траекториите им и да определя времето, което остава до поразяване на целта.

Руско-азербайджанското споразумение за използване на радара е сключено през 2002 г. за 10 години напред. Арендата му струва 7 млн. долара годишно, посочва ИТАР-ТАСС.