В Австралия обявиха бедствие заради петролен разлив
В Австралия обявиха бедствие заради петролен разлив / снимка: БГНЕС

Австралийските власти обявиха части от североизточното крайбрежие на страната за бедствена зона, след като тонове петрол от повреден товарен кораб замърсиха няколко популярни сред туристите плажове, предаде Ройтерс.

 

Премиерът на Куинсланд Ана Блиг обяви островите Моретон, Бриби и южната част от брега за бедствени зони, след като кораб разля над 30 тона гориво, поради пробив в корпуса му от разместил се контейнер. "Това може да се окаже най-тежкото природно бедствие, което Куинсланд е виждал някога", заяви Блиг. Корабът е можел да носи до 100 тона петрол и разливът е вече много по-широк, отколкото се е предполагало според първоначалните доклади.

 

Поне 60 км от крайбрежната ивица са жили, покрити от течността, изтекла от плаващия под хонконгски флаг "Тихоокеански пътешественик", пострадал в морето при преминаването на тропическия циклон Хемиш. Екип експерти по околната среда пътува за мястото, а местните ще бъдат спрени да посещават бедствените зони. Блиг заповяда разследване. "Ако има основание за преследване на кораба и неговите собственици, няма да се поколебаем да го направим. Ще ги съдим за компенсации, тъй като това ще бъде скъпоструваща операция за почистване", заяви Блиг.

 

Няколко популярни туристически градове са разположени недалеч от зоната на разлива. Освен за петрола, експертите се опитват да открият местонахождението на 31 контейнера, съдържащи 620 тона амониев нитрат. Ако съдържанието им изтече, може да бъде унищожен морския живот в целия залив Моретон.