В Австралия обмислят въвеждане на извънреден данък „наводнение”
В Австралия обмислят въвеждане на извънреден данък „наводнение” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Австралийският премиер Джулия Гилард съобщи, че е възможно да се въведе извънреден данък, с който да се финансира преодоляване на щетите от наводненията в страната, предаде АФП. Наводненията, засегнали този месец североизточния щат Куинсланд и още четири щата, унищожиха реколтата, пътища, железопътни линии и хиляди къщи. Според Канбера това е най-скъпата природна катастрофа в историята на страната.

Джулия Гилард заяви, че е изправена пред трудни решения предвид мащаба на щетите в Куинсланд, но възнамерява да спази ангажимента си да приключи 2012-2013 финансова година с бюджетен излишък. Разходите ще бъдат намалени, но е възможно да се въведе данък, посочи тя пред телевизия Ей Би Си. „Работя по тези решения и когато настъпи моментът, ще ги обява. Ще имаме още работа, тъй като общият размер на щетите още не е ясен”, обясни тя, цитирана от БТА.

Гилард изтъкна още, че бедствието, което някои икономисти оценяват на около 20 млрд. австралийски долара, може да доведе до повишаване на цените на храните и ще се отрази на брутния вътрешен продукт. Тя обаче подчерта, че минният отрасъл, който формира гръбнака на икономиката, се справя добре със ситуацията. „Това означава, че през 2012-2013 г. икономиката ще бъде много динамична и това ще е подходящ момент да се сдобием с бюджетен излишък, който да заделим за в бъдеще”, посочи премиерът.