В авиокатастрофата в Бишкек са загинали 68 души
В авиокатастрофата в Бишкек са загинали 68 души / снимкa: БГНЕС
В самолетната катастрофа, станала вчера на международното летище „Манас”, недалече от столицата на Киргизстан Бишкек, са загинали 68 души, сочат най-новите данни, съобщени тази нощ от киргизстанското Министерство на здравеопазването, цитирано от агенция ИТАР-ТАСС.

На борда на самолета е имало 83 пътници и седем членове на екипажа. От министерството уточниха, че тези данни не са окончателни. В болници в Бишкек са приети 18 души.

Според съобщение на пресслужбата на киргизкото правителство, цитирано от ИТАР-ТАСС, загиналите са 65, в болница са 22 души, а трима са изписани след получаване на медицинска помощ.

Властите изключват варианта за терористичен акт да е причина за катастрофата. Засега е известно, че след като самолетът достигнал височина 1000 метра, се е включил аварийният сигнал за разхерметизиране на корпуса, съобщи Тахон Мамитов, съветник на киргизстанския президент.

Министърът на транспорта на Киргизстан Нурлан Сулайманов съобщи, че в 20:30 ч. вчера местно време наетият от иранска компания самолет е излетял за Техеран от бишкекското летище "Манас". Пет минути по-късно екипажът е обявил, че иска да върне машината на летището, пилотите правят опит за аварийно кацане, самолетът пада на земята, разрушава се и изгаря напълно.

Катастрофиралият "Боинг-737" е бил технически изправен и наскоро е преминал проверка за пригодност за полети. Това съобщи представител на авиокомпанията, собственик "Итек еър", на извънредно заседание на киргизкото правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

Състоянието на машината не предизвикало опасения - два часа преди катастрофата тя благополучно се върнала от Москва, след това била извършена подготовка преди следващия полет и с нов екипаж самолетът се готвел за маршрута Бишкек-Техеран.

Сред пътниците са 24 граждани на Киргизстан, 52 - на Иран, 3 - на Казахстан, 2 - на Канада, и по един - на Турция и Китай. /БТА/