В Афганистан изгориха френското знаме, скандирайки Смърт за Франция
В Афганистан изгориха френското знаме, скандирайки Смърт за Франция / БГНЕС

Демонстранти, носещи плакати с надпис "Ние обичаме Мохамед", се събраха в руската република Чечения, в Афганистан и Иран, за да протестират срещу публикуването на карикатури на ислямския пророк, съобщиха световните агенции.

Стотици хиляди хора се включиха в одобрения от властите протест в чеченската столица Грозни срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо". По данни на полицията в демонстрацията са участвали над 1 милион души.

Подобна протестна проява имаше в събота в съседната република Ингушетия, където се събраха 15 000 човека. В афганистанския град Джалалабад демонстрантите осъдиха "Шарли ебдо" и призоваха правителството да затвори посолството на Франция в Кабул. Те скандираха антифренски лозунги и изгориха френско знаме.

Стотици иранци, предимно студенти, се събраха пред френското посолство в Техеран, където бяха разположени голям брой полицаи. Демонстрантите, които скандираха "Долу ционистка Франция" и "Смърт на Франция" наред с традиционните лозунги "Долу САЩ" и "Смърт на Израел", заявиха, че свободата на словото не бива да се използва като повод за обиждане на пророка Мохамед. Някои от тях поискаха да бъде затворено посолството, а посланикът да бъде изгонен. Те също така изгориха знамена на САЩ и Израел.

Десетки салафитски активисти се събраха на демонстрация в Газа в подкрепа на групировката "Ислямска държава" и извършените от ислямисти нападения в Париж. Демонстрантите, които изгориха знамена на Франция и САЩ, тръгнаха на шествие към френския културен център, но силите за сигурност на палестинското движение Хамас не им позволиха да се приближат до сградата. Към края на демонстрацията избухнаха сблъсъци между протестиращите и органите на реда, които стреляха във въздуха, за да разпръснат тълпата.

Източник: БТА