Уволняват морски пехотинец, критикувал Обама във Facebook
Уволняват морски пехотинец, критикувал Обама във Facebook / снимка: Reuters

Сержант Гари Стайн от морската пехота на САЩ ще бъде уволнен заради критика срещу президента на Барак Обама във Facebook („Фейсбук"). Решението е на командването на корпуса на морските пехотинци в съгласие с правилата на Пентагона за ограничаване правата на военнослужещите да правят изявления.

По-рано Дисциплинарният съвет на американската армия препоръча Стайн да бъде отстранен от длъжност, но окончателното решение ще бъде взето от командването на морските пехотинци.

На страницата си във Facebook сержантът заяви, че ще откаже да изпълни нареждане на Обама, с което не е съгласен. Освен това той пусна в социалната мрежа колажи на Обама, придружени от оскърбителни коментари. Стайн нееднократно подчерта, че публикуваното от него във Facebook се явява лично негово мнение, но според висшето командване действията му представляват нарушение на военната дисциплина. Според адвоката на Стайн обаче, решението на Дисциплинарния съвет е в нарушение на Първата поправка на Конституцията, гарантираща свободата на словото на американските граждани.