Уточняват мироопазващата операция в Ливан
Уточняват мироопазващата операция в Ливан / netinfo

Представители на държавите, които ще изпратят военни в мироопазващите сили на ООН в Ливан, се събраха снощи в централата на ООН в Ню Йорк, за да уточнят участието си в мисията, предадоха световните агенции.

В срещата при затворени врати участваха посланици и военни експерти, както и служители на ООН, отговарящи за мироопазващите операции. Около 30 страни ще участват в разширените Временни сили на ООН в Южен Ливан. Помощникът на генералния секретар, отговарящ за операциите по поддържане на мира Хеди Анаби изрази благодарност на страните, които ще участват в мисията. Той подчерта и приноса на мюсюлмански държави като Индонезия, Малайзия и Турция за съставяне на добре структурирани и ефикасни сили.

Целта на ООН е през следващите няколко дни да подсили с 3500 души ЮНИФИЛ, които сега наброяват 2000 военни. Общата численост на мисията трябва да достигне 15 000 души. Италия обеща да изпрати 3000 военни, първите от които ще пристигнат в Ливан в срок от 48 до 72 часа.

Франция планира да прибави 1600 към сегашните 400 френски военни. Белгия ще участва с 400 души. Германия, Дания, Холандия, Норвегия и Швеция предлагат да се включат в мисията с кораби, България обеща фрегата и медицински екип, посочва Ройтерс. Великобритания може да осигури военноморски и военновъздушни елементи, Гърция - кораби, хеликоптер и група командоси от ВМС.