Установено е мястото, където е паднал изчезналият „Еърбъс
Установено е мястото, където е паднал изчезналият „Еърбъс / снимкa: БГНЕС

Установено е точното място, където е паднал изчезналият пътнически самолет „Еърбъс" на авиокомпания „Еър Франс", съобщава ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира председателя на консултативно-аналитичната служба "Безопасност на полетите" на Русия и член на управата на Международната фондация за безопасност на полетите Валерий Шелковников.

Службата за наблюдаване на полетите на „Еър Франс" е приела автоматични съобщения за разхерметизиране и многобройни откази на бордовите компютърни системи. Най-близко до тази точка е големият североизточен бразилски град Форталеза, разположен на брега на Атлантическия океан.

По думите на Шелковников автоматичните съобщения от борда на самолета продължили четири минути. "Точните координати на падане на самолета са 03 градуса и 57 минути северна ширина и 030 градуса и 37 минути западна дължина", заяви Шелковников.

Франция е изпратила в предполагаемия район свои кораби и самолети, като пристигането на първия кораб се очаква в сряда. По думите на експерта дълбочината на океана в този район е 4570 метра.

По-рано бразилските военновъздушни сили откриха част от седалка, спасителна жилетка, метални отломки и следи от гориво в Атлантическия океан, където изчезна самолета, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на бразилските ВВС.

Самолетните отломки били намерени на 650 километра северно от бразилския остров Фернандо ди Нороня. Районът приблизително съвпада с маршрута, по който трябвало да мине изчезналият самолет с 228 души на борда, заяви Жорже Амарал.

По думите на говорителя на бразилските ВВС властите не могат да потвърдят дали отломките са от самолета на "Ер Франс", докато не извадят част от тях от океана за разпознаване. Спасителни екипи продължават да претърсват района от североизточното крайбрежие на Бразилия до водите на Западна Африка, посочи АП.