Установена е самоличността на убиеца на Политковская
Установена е самоличността на убиеца на Политковская / netinfo

Установена е самоличността на убиеца на руската журналистка Ана Политковская и са взети мерки за задържането му, съобщи представител на прокуратурата в московския окръжен военен съд, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Установен е непосредственият изпълнител на убийството и са взети мерки за издирването и задържането му," каза прокурорът, без да споменава името на заподозрения. Разследващата журналистка Ана Политковская бе застреляна на входа на сградата, в която живееше, на 26 октомври 2006 г.

В рамките на делото са разпитани 60 свидетели и са извършени пет съдебни експертизи и очни ставки, допълни прокурорът. Срокът на следствието по делото е продължен до 7 септември.

На заседанието е бил разгледан въпросът за удължаването на ареста на сътрудника на спецслужбите Павел Рягузов, срещу когото е повдигнато обвинение в съучастничество към убийството на Политковская. "По делото са привлечени 9 лица, включително Рягузов", каза прокурорът. По думите му тези лица са обвинени в извършване на тежки и особено тежки престъпления. Освен това , според прокурора, делото е изключително сложно, защото е свързано с още две дела, повдигнати срещу Рягузов. По-рано бе съобщено, че Рягузов е заподозрян в предаване на информация за местожителството на журналистката.

"През септември 2006 г. Рягузов е установил местожителството на Политковская по искане някой си Шамил Бураев и му е предал информацията," каза служителят. Подполковник Рягузов бе задържан на 21 август миналата година. Следствието е попаднало и на следите на московска престъпна групировка под ръководството на чеченец, специализирана в извършване на поръчкови убийства.