Успешен тест на компоненти от система за насочване на лазерно оръжие в САЩ
Успешен тест на компоненти от система за насочване на лазерно оръжие в САЩ / netinfo

Пентагонът извърши успешен тест в реални условия на компоненти на системата за насочване на лазерно оръжие, обяви Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ в съобщение за пресата, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Монтираните на борда на модифициран самолет Боинг 747-400 датчици за пръв път засекли цел, която се движела вертикално с висока скорост. Датчиците засекли горещите газове от реактивния двигател на изтребител Ф-16, който бил използван като "мишена".

Тестът бил извършен на 1 май. По думите на директора на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ генерал Хенри Объринг успешният тест е важна стъпка напред в осъществяването на програмата за създаване на лазерно противоракетно оръдие, което ще може да унищожава противникови балистични ракети в началния етап от траекторията на техния полет.

Балистичните ракети ще бъдат поразявани от химически лазер с висока мощност на излъчване. Наземните опити с този тип лазер бяха извършени през декември 2005 г. "Стрелба" по въздушни цели с лазерното оръдие е запланувана за 2009 г.