Успех на неонацисти на изборите в Померания
Успех на неонацисти на изборите в Померания / netinfo

Основните политически сили в Германия са шокирани от успеха на неонацистите на изборите във федералната провинция Мекленбург-Предна Померания. Германските новинарски канали отбелязват, че предварителните резултати не остават никакво съмнение, че Национал-демократическата партия на Германия /НДП/ е преодоляла 5-процентовата бариера.

Само два часа след започването на преброяването бюлетините за неонацистите достигнаха до 6%. Водещите германски политици изразиха дълбока загриженост от успеха на крайно-десните в местния ландтаг и се опитват да разберат причините за това “непоправими събитие”, както го определи лидерът на местната структура на християндемократите /ХДС/ Юрген Зайдел.

Генералният секретар на ХДС Роналд Пофала незабавно призова своя основен конкурент от социалдемократите /двете партии са с почти изравнени резултати/ да създадат “широка коалиция”. Той заяви, че социалдемократите нямат морално право да остават в коалиция с левите, след като са загубили 10% от гласовете в сравнение с изборите от 2002 г.

Успехът на крайната десница е свидетелство за провала на “червено-червеното” управление, смята Пофала. Коментатори на северногерманската телевизия НДР са изключително разтревожени от обстоятелството, че подкрепата за НДП сред младежите на възраст между 18 и 24 години достига 15%. Сред лицата на възраст от 25 до 34 години привържениците на неонацистите са също много – 12%.

Най-голяма подкрепа за крайно-десните има сред безработните /15%/ и работниците /9%/ . Именно това е помогнало на НДП да преодолее изборната бариера и да спечели места в ландтазите на цели три федерални провинции – Саксония, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания.