US войници убили по грешка 7 афганистански полицаи
US войници убили по грешка 7 афганистански полицаи / netinfo

Американски войници по грешка убиха седем и раниха четирима афганистански полицаи, предаде Асошиейтед прес. По време на нощна мисия в източната провинция Нангархар афганистанските полицаи взели американските войници за талибани и открили огън по тях. Американците били принудени да се защитават и повикали на помощ боен хеликоптер.

Говорителят на афганистанския президент Хамид Карзай Карим Рахими определи случая като трагичен инцидент, предизвикан от липсата на комуникация. Афганистанската полиция не е знаела за операцията на силите на международната коалиция, каза Рахими, пише БТА.

Той подчерта, че случаят е показал защо Карзай нееднократно отправяше призиви за подобряване на комуникациите и сътрудничеството между чуждестранните сили и афганистанската армия.

Асошиейтед прес отбелязва, че убийствата на цивилни от чуждестранни войници са актуален проблем в Афганистан и местните власти много пъти са се обръщали към международните сили да работят в тясно взаимодействие за предотвратяване на такива жертви.

При най-новия подобен случай вчера четирима цивилни бяха убити, а един - ранен, след като автомобил не спрял на натовски контролно-пропускателен пункт в източната провинция Конар и войниците открили огън по него.

Американски и афганистански военни части убиха най-малко 24 талибани при продължило осем часа сражение в Южен Афганистан вчера. Боевете в провинция Кандахар избухнали, след като американски военен конвой попаднал на засада.