US-войници са навлезли в Сомалия след въздушното нападение
US-войници са навлезли в Сомалия след въздушното нападение / netinfo

Малък екип американски военни са навлезли в Южна Сомалия, за да се опитат да установят кои са жертвите на въздушния удар на Военновъздушните сили на САЩ срещу терористи от „Ал Кайда” в понеделник. Това съобщава в. "Вашингтон пост", като цитира американски официални представители, предаде Ройтерс.

Това е първият случай, в който американски военни стъпват на сомалийска земя след провала на миротворческата мисия на САЩ през 1994 година – тогава сомалийски бунтовници свалиха два хеликоптера „Блек хоук” и убиха 18 американски войници в Могадишу, отбелязва вестникът.

Не е ясно дали екипът е останал в Сомалия. Вашингтон избягва да праща американски военни на сомалийска територия, но след нападението в понеделник е преценил като необходим риск идентифицирането на жертвите, добавя "Вашингтон пост".

При американския въздушен удар в понеделник бяха убити близо 10 терористи, свързани с „Ал Кайда”, но трима от най-търсените заподозрени са оцелели, заяви високопоставен американски представител на служба в Източна Африка.