US сенатор се обяви за конфронтация с Путин
US сенатор се обяви за конфронтация с Путин / netinfo

Влиятелният американски сенатор демократ Джозеф Байдън, бъдещ председател на Комисията по външни работи на Сената, се обяви за "директна конфронтация" с руския президент Путин във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Александър Литвиненко.

Не знам дали (Путин) е замесен (в смъртта на Литвиненко), но нашите отношения с Русия трябва да бъдат извадени на светло, каза Байдън по телевизия „Фокс”. Русия все повече се превръща в олигархия, Путин от шест години укрепва властта си и фактически ние му позволихме да го прави, изрази съжаленията си Байдън.

Не съм почитател на Путин и мисля, че трябва да имаме директна политическа конфронтация с него за необходимостта да промени посоката, посочи още сенаторът, уточнявайки: "Ще го направя в частен разговор, няма да предприема публичен сблъсък".

На въпрос дали трябва да се изключи Русия от Г8, където тя заседава заедно със седемте най-развити индустриални държави – САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония, Байдън отговори, че не се е стигнало дотам, но че може да се обсъди, ако "той продължава да консолидира властта".

Мисля, че Русия все повече се отдалечава от една истински демократична система и от пазарната икономика и се отклонява към контролирана икономика и властта на един-единствен човек, обясни сенаторът демократ.