US-доклад ни хвали за борбата с трафика на наркотици и критикува за корупцията
US-доклад ни хвали за борбата с трафика на наркотици и критикува за корупцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В годишния доклад на американския Държавен департамент за стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления България е спомената в първия раздел, посветен на трафика на наркотици.

В частта за България се припомня, че тя е транзитна страна за трафика на хероин, както и маловажен производител на синтетични наркотици. Географското положение на България на Балканите я поставя на кръстопътя за доставки на хероин и това прави страната уязвима на международни организации за трафик на наркотици, внасящи дрога в ЕС. Посочва се, че пристанищата на България на Черно море продължават да бъдат "експлоатирани" от наркотрафиканти, за да внасят кокаин от Южна Америка до Европа и хероин от Турция и Иран за Европа. В България организираните престъпни групи са добре финансирани и загнездени в обществото, се подчертава в документа.

Правителството на България продължава да постига значителни резултати в борбата с трафика на наркотици, а българското законодателство активно допринася за международните разследвания в тази насока, приключващи с конфискуване на значителни количества наркотици както в България, така и в региона, пише в документа.

Като институционален напредък в борбата с трафика на наркотици се посочва решението на парламента от юни да се делегира на правителството властта да променя списъка на контролираните субстанции, предава БТА. Това повишава значително способността на правителството да се бори ефективно с нарастващото присъствие на дизайнерска дрога. През 2011 г. в списъка правителството добави 40 субстанции.

Положителен напредък е и учреденият от парламента специализиран съд, в който се гледат дела, свързани с организираната престъпност, в това число и наркотиците, пише в доклада. В него се изразява надежда, че съдът ще се превърне в ефективно средство за преодоляване на административните проблеми, които възпрепятстват преследването и наказването на видни наркотрафиканти.

В доклада се отбелязва липсата на ефективно законодателство за конфискация на имущество и авоари, което комплицира действията на правителството в борбата с организираната престъпност и разпространителите на наркотици.

В частта за България на доклада се цитират успешни операции, при които са били конфискувани големи количества наркотици и разбити нарколаборатории. От януари до ноември властите са затворили осем лаборатории за синтетична дрога, като две от тях са били големи. На 21 октомври властите са конфискували и 5600 растения канабис, което се смята за една от най-големите подобни операции в Европа. Усилията в България са помогнали за конфискуване на дрога и извън страната, като например 450 килограма кокаин във Франция и 290 килограма кокаин в Гърция.

Като цяло конфискуването на хероин в България бележи леко покачване в сравнение с 2010 г., но този застой се дължи на редица фактори, сред които, че по-малко хероин се движи из Европа като резултат от по-слабите реколти в Афганистан, от завишеното използване на алтернативни пътища и от икономическата криза. Значителни постижения България има в областта на конфискуването на марихуана.

Като цяло от януари до ноември са конфискувани 129 килограма хероин, 4,6 килограма кокаин, 228 килограма амфетамини, 6506 таблетки екстази, 173 килограма марихуана, 1018сушен канабис, 4903 килограма зелен канабис, се посочва в доклада. В документа се отбелязва, че наркозависимите в България са около 300 000. През 2011 г. в страната е имало 31 центъра, работещи по програма за лечение на наркозависими и с капацитет за лечение на 5310 пациенти. Посочва се обаче, че в тези заведения няма обособени звена само за тийнейджъри, които са наркозависими.

В доклада се подчертава, че корупцията си остава сериозен проблем в полицията, митниците и съдебната система. Въпреки реформите, съдебната система постоянно е оценявана ниско в допитванията до общественото мнение. Комплицираните юридически процедури и вратичките в закона водят до прекомерни закъснения, които правят трудно ефективното водене на знакови дела, свързани с организираната престъпност и корупцията, пише в документа. Често пъти, когато чиновник е уличен в корупция, той или е преназначен или е подложен на натиск да напусне, вместо да бъде уволнен или съден, се казва още в частта на доклада за България.