/ ThinkStock/Getty Images
САЩ обвиниха сирийското правителство за химическата атака в Дума на 7 април и остро разкритикуваха Русия, че не е спряла съюзника си Башар Асад, предаде Ройтерс.
 
"С голяма доза увереност смятаме, че Сирия е отговорна и за пореден път част от проблема е това, че Русия не я спря, както и продължаващата липса на действия от (руска) страна на този фронт", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Сара Сандърс
БГНЕС

Американските разузнавателни данни показват, че руските твърдения, че атаката е инсценировка, са неверни, допълни тя. "Нашите разузнавателни данни говорят друго. Но не мога да кажа повече", заяви Сандърс.

Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
 
Държавният департамент също каза, че САЩ имат доказателства, позволяващи с "голяма доза увереност" да се заяви, че сирийското правителство е извършило атаката, но допълни, че САЩ все още работят за установяване на използваната смес от химикали.

По-рано Ройтерс съобщи, че Франция е публикувала разсекретен вариант на доклад на националното разузнаване с доказателства за химическата атака на сирийския режим в Дума.

Въздушните удари в Сирия във видео
БТА