/ Gulliver/Getty Images, архив
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че се поставя в доброволна карантина до утре.

"Съобщиха ми, че съм участвала в среща миналия вторник, на която е присъствал човек, за когото е установено вчера, че е заразен с Ковид-19. Според действащите правила се поставям в самоизолация до утре сутрин. В четвъртък дадох отрицателен резултат и днес се подлагам на ново изследване", допълва Фон дер Лайен.

Говорител на ЕК уточни по-късно, че карантината ще продължи до края на утрешния ден. Това ще наложи не Фон дер Лайен, а заместникът й Франс Тимерманс да председателства утрешното седмично заседание на еврокомисарите. Фон дер Лайен няма да успее да се яви утре пред Европейския парламент, както бе предвидено и няма да участва в заседанието на Съвета ЕС-Украйна, където ще бъде представлявана от върховния европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Фон дер Лайен няма проявления на болестта, чувства се съвсем добре, работи, участва във видеоконференции, поясни говорителят. Той добави, че ЕК е съобщила на посолствата на държавите от ЕС новината, за да бъдат взети необходимите предпазни мерки за държавните и правителствените ръководители, участвали в Европейския съвет миналата седмица.

Работещите с председателя на ЕК се изследват в понеделник и четвъртък всяка седмица, в Португалия бяха спазвани всички противоепидемични правила. Служителите, пътували с Фон дер Лайен до Лисабон, също са под карантина, посочи говорителят. Той отбеляза, че самоизолацията съгласно мерките, въведени в Белгия, е седем дни, които се навършват утре в случая с председателя на ЕК. По неговите думи подобни пътувания като това до Португалия се оценяват като съществени от гледна точка на работата на председателя на комисията.

Миналата седмица Фон дер Лайен пътува до Португалия на работно посещение. В четвъртък и петък председателят на ЕК участва в заседанието на Европейския съвет. Говорител на ЕК днес уточни, че от началото на пандемията 159 служители на институцията са били заразени с новата болест.
БТА