Ураганът Ърл наближава Северна Каролина
Ураганът Ърл наближава Северна Каролина / Reuters

Ураганът Ърл отслабна до втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Той обаче все още е мощен и се приближава към американския щат Северна Каролина, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на базирания в Маями американски Национален център за ураганите.

Скоростта на съпътстващите ветрове на урагана, който бе достигнал вчера четвърта категория, е намаляла до 175 км/ч и е възможно да продължи да се понижава. Очаква се обаче Ърл да връхлети като ураган крайбрежието на Северна Каролина. В района вече вали проливен дъжд.

Северна Каролина е първи и потенциално най-разрушителен етап от прогнозирания маршрут на Ърл край източното крайбрежие на Съединените щати.

Ветрове с ураганна скорост духат в радиус от 110 километра от окото на бурята, което се намира на 260 километра в посока юг-югоизток от нос Хатерас и се движи на северозапад със скорост от 30 км/ч., пише БТА.

Над 100 хиляди души вече бяха евакуирани от най-опасните райони. Извънредно положение бе обявено в пет щата по източното крайбрежие на САЩ - Северна Каролина, Вирджиния, Мериленд, Масачузетс и Роуд Айлънд. Предупреждения за буря бяха отправени в крайбрежните райони на щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Диаметърът на урагана достигна 288 километра и продължава да нараства. Ърл вече превишава по територия щата Калифорния.

Това е най-силният ураган в североизточната част на САЩ след Боб през 1991 г.