Ураганът Санди се „самопокани в президентската кампания в САЩ
Ураганът Санди се „самопокани в президентската кампания в САЩ / снимка: Reuters

Ураганът Санди се "самопокани" в президентските избори в Съединените щати, отбелязват световните агенции.

Малко повече от седмица преди изборите идния вторник, супербурята заплашва да намали избирателната активност в източните щати, където предварителното гласуване вече започна, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Предсрочното гласуване вече бе отменено за днес в щата Мериленд и двата най-застрашени крайбрежни окръга в Северна Каролина.

Приближаването на урагана, който се очаква да връхлети Източното крайбрежие на САЩ рано сутринта утре, оставя предизборната кампания на заден план. В зависимост от сериозността на пораженията, които Санди ще нанесе, той може да изиграе ключова роля в изборите. Сега е особено важно за президента демократ Барак Обама да мобилизира своите избиратели, в момент, когато неговият републикански опонент го следва плътно по петите.

Обама бе изправен вчера пред деликатната задача да балансира своя отговор на потенциално катастрофалното природно бедствие с тежката си предизборна кампания, отбелязва Ройтерс. В стремеж да демонстрира, че е научил уроците от остро критикуваната реакция на своя републикански предшественик на поста Джордж Буш-младши при преминаването на урагана Катрина през 2005 г., президентът демократ се опита да се покаже като отдаден изцяло на подготовката за посрещането на Санди.

Обама предупреди, че ураганът е "голяма и сериозна буря", и призова местните жители в застрашените райони да вземат заплахата на сериозно. Президентът отмени планирани за утре предизборни прояви във Вирджиния и ключовия щат Охайо и за вторник в Колорадо, за да следи ситуацията с природното бедствие, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Ураганът внесе промени в предизборния график и на Мит Ромни, но той не се отказа от някои планирани прояви. Ромни отиде в Охайо - един от щатите, които ще решат изхода от надпреварата - при своя кандидат за вицепрезидентския пост Пол Райън.

Самият Обама в момента е във Флорида.

Как ураганът Санди влияе на предизборната кампания, чуйте от коментара на специалния пратеник на Дарик в САЩ Константин Вълков.