Ураганът Патрисия отслабна, щетите са по-малко от очакваното
Ураганът Патрисия отслабна, щетите са по-малко от очакваното / снимка: БГНЕС

Ураганът Патрисия отслабна до 2-ра степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън и се превърна в тропическа буря с ветрове от 155 км в час, съобщи Националният център за ураганите на САЩ в Маями.

Ураганът връхлетя вчера негъсто населени райони от тихоокеанското крайбрежие на Мексико с чудовищната 5-та степен и ветрове до 270 км в час. Но постепенно загуби сила, достигайки планински области във вътрешността, предаде Асошиейтед прес.

Рано тази сутрин центърът на бурята беше на около 215 км югозападно от мексиканския град Сакатекас. Властите казват, че до този момент имат сведения за наводнения и свлачища, но не и за жертви, или големи щети.

Патрисия е най-силният ураган, регистриран в Западното полукълбо. Но за щастие нанесе много по-малки щети, отколкото може да се очаква от стихия с подобна мощност, заяви снощи по телевизията мексиканският президент Енрике Пеня Нието.

Все пак властите в Мексико продължават да са нащрек поради очакваните силни наводнения. Нащрек са и властите в американския щат Тексас, където бурята вече донесе поройни дъждове и синоптиците предупредиха за опасност от наводнения.

Източник: БТА