/ iStock
Над 70% от електрозахранването в Куба е възстановено след няколкодневния срив на електропреносната мрежа на острова, на фона на тежки щети, причинени от преминаването на урагана „Оскар“, съобщи вчера правителството, цитирано от ДПА.

Броят на жертвите на бурята нарасна на 7, включително петгодишно дете. Властите продължават да оценяват щетите.

Електрозахранването все още не е напълно възстановено в източната провинция Гуантанамо, която остава тежко засегната от наводнения и разрушения от бурята.

Властите се опитват да достигнат най-тежко засегнатите райони в страната, която преживява една от най-тежките икономически кризи след революцията на Фидел Кастро през 1959 г.  



Пълното спиране на тока в цяла Куба в петък беше причинено от срив на остарялата ѝ електропреносна мрежа. Няколко от опитите да се възстанови електрозахранването останаха неуспешни.

Заради лошото състояние на остарялата инфраструктура – отчасти заради над 60-годишното американско търговско ембарго – електрическите централи на Куба редовно спират или трябва да бъдат набързо ремонтирани. Често в страната има спирания на тока.

Кубинският икономист Педро Монреал разкритикува в социалната мрежа „Екс“ приоритетните разходи на правителството като каза, че твърде много пари се наливат в сектора на туризма, докато жизнено необходима инфраструктура остава неглижирана, въпреки спадащият брой посетители.

Спирането на тока остави много домакинства и без вода, тъй като водоподаването често се извършва с електрически помпи. Семействата загубиха и нетрайни храни, след като хладилниците им останаха изключени.

Нарастващият гняв заради влошаващите се условия на живот доведе до малки протести на много места в страната през последните дни. Кубинският президент Мигел Диас-Канел пренебрегна демонстрациите, като ги нарече „действия на пияни хора, които нарушават спокойствието“.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА