/ БГНЕС
Ураганът „Мария“ вече е буря от втора категория, като ветровете му достигат до 175 км/ч, насочвайки се към Карибите. По данни на американския Национален център по ураганите „Мария“ ще достигне трета категория – „голям ураган“, по-късно днес.

Тропическата буря Мария вече е ураган и се насочи към Карибите

Предупреждения за бурята са издадени във френската територия Гвадулупа, както и за островните държави Доминика и Сейнт Китс и Невис, както и за британските острови Монсерат. Според американските власти в 1200 GMT (15 ч. българско време) ураганът се е намирал на 135 км източно от френския о. Мартиника.

ураганът Мария
БГНЕС

От Националния център по ураганите предупреждават, че „Мария“ може да предизвика „опасно покачване на морското равнище“, както и „големи разрушителни вълни“, които могат да стигнат до 1,5-2,1 метра.

Ураганът Ирма убил най-малко 77 души, 36 от които в САЩ

През днешния ден в Гваделупа в сила беше червен код за опасно време, което наложи затварянето на училища, правителствени институции и магазини. Същото беше положението и в съседна Мартиника. И двата острова имат население от около 400 000 души.

Ураганът Ирма отблизо (СНИМКИ)

„Мария“ се насочва към карибския регион дни, след като оттам премина „Ирма“ - ураганът, който отне живота на 40 души и остави след себе си значителни разрушения.
БГНЕС