Ураганът Ирма
Ураганът Ирма / БГНЕС
Ирма връхлетя американския щат Флорида в неделя като ураган от четвърта категория. Стихията взе три жертви при пътни инциденти, причинени от метеорологичните условия.

Полицайка загина при челен удар край град Сарасота, на западния бряг на Флорида. Водачът на другия автомобил също е мъртъв, съобщи за АФП шерифът на окръг Харди.

Друг водач загина преди това на остров Кий Уест, част от архипелага Флорида Кийс, който първи бе засегнат от урагана.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА СТИХИЯТА

Ураганът Ирма
БГНЕС


Ирма наводни улици в Маями и остави около 1,8 милиона жилища и офиси във Флорида без ток. В дните преди връхлитането на стихията бяха призовани да се евакуират близо седем милиона жители на щата.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямо природно бедствие по предложение на губернатора на щата Рик Скот, предаде ТАСС.
Това решение позволява незабавно изпращане на федерални средства в помощ на пострадалите от урагана Ирма и заплащане на извънредния труд на държавните служители, заяви губернаторът.

Необичайно предупреждение: Не стреляйте по урагана
 
Рик Скот отбеляза, че държавният глава е утвърдил предложението му за броени часове. "Ясно е, че цялата страна е солидарна с Флорида в този момент, когато ураганът Ирма бушува в нашия щат. Знам, че хора от всички краища на света искат да помогнат и да подкрепят Флорида", добави губернаторът.

Тръмп обяви, че "много скоро" ще посети пострадалия от стихията щат, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Колко ще струват на застрахователите последиците от ураганите?
 
Постепенно ураганът отслабна до трета категория, а впоследствие и до втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън с ветрове от 175 км/ч.