Ураганът Густав продължава да набира сила
Ураганът Густав продължава да набира сила / снимки: БГНЕС
В 9,00 ч. българско време ураганът Густав е бил на около 780 км югоизточно от устието на река Мисисипи и се придвижва на северозапад със скорост 24 км в час, съобщи Асошиейтед прес, която се позовава на данни на Националния център на САЩ за ураганите.

Густав достигна разрушителната 4-та категория по 5-степенната скала Сафир-Симпсън, преди да връхлети богатия на петрол Мексикански залив, след като предизвика опустошения в Куба. Специалистите не изключват възможността Густав да набере още сила в топлите води на Мексиканския залив и да достигне утре крайбрежието на САЩ като ураган от категория 5. Властите са обявили тревога от Източен Тексас до границата между Алабама и Флорида. Над 1 милион американци се евакуират от вчера с автобуси, влакове, самолети и автомобили от Ню Орлиънс и други крайбрежни гладове, където през 2005 година ураганът Катрина отне живота на 1600 души.

Кметът на Ню Орлиънс Рей Нейгин нареди пълна евакуация на града заради приближаването на урагана. 700 автобуса и много чартърни полети ще подпомагат евакуацията на всичките 239 124 жители на Ню Орлиънс. По думите на Нейгин това е "бурята на всички бури, бурята на века. Досега не сме виждали подобно нещо", каза още той и допълни, че жителите на града имат избора да останат, но според него това ще е грешка, защото няма да има кой да им помогне.

При преминаването си в събота вечерта през Куба Густав бе съпроводен от обилни дъждове, които причиниха наводнения и бурни ветрове на моменти със скорост над 300 км./ч. Залети са предприятия, обществени и жилищни сгради. Унищожени са бананови плантации, много дървета са изтръгнати. До момента няма информация за загинали, но има данни за ранени. Кубинската държавна телевизия описа ситуацията на острова като много драматична. Жителите на столицата Хавана усетиха преминаването на Густав по спирането на тока, обилните дъждове, силните пориви на вятъра и високите вълни, заливащи прочутия крайбрежен булевард Малекон. В Хавана евакуация нямаше, но в Западна Куба бяха евакуирани над 250 000 души.

В Куба рядко има смъртни случаи при преминаването на подобни урагани, защото организацията на евакуацията на населението е много добра и бърза и има опит в подобни ситуации, отбелязва Франс прес.