Ураганът Артър намаля до първа степен, очаква се да отслабне още
Ураганът Артър намаля до първа степен, очаква се да отслабне още / снимка: БГНЕС

Ураганът Артър намаля до първа степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън за измерване на мощността на бурите и ураганите, предаде Асошиейтед прес.

Сега стихията е със съпътстващи ветрове със скорост от 144 километра в час и се очаква да отслабне още повече. Тя връхлетя Северна Каролина в нощта на четвъртък срещу петък и наруши плановете на мнозина американци да почиват през дългия уикенд около националния си празник.

Артър е първият ураган за сезона в Атлантическия океан. Очаква се сега той да се насочи на североизток към Нова Шотландия /Нова Скотия/. Заради приближаването на стихията там е издадено предупреждение за тревога.

Артър принуди хиляди отпускари в Северна Каролина да изоставят плановете си за празнуване на Деня на независимостта; редица селища по източния американски бряг отмениха предвидените концерти и празненства с фойерверки заради очакваните проливни дъждове.

Губернаторът на Северна Каролина Пат Маккрори предупреди на пресконференция населението на щата да се подготви за евентуални прекъсвания на тока. Властите наредиха евакуации на крайбрежни райони преди идващите ураганни ветрове и проливни дъждове.

Метеоролозите предупредиха за възможност от торнада на изолирани места и покачване на водите до 1,5 м в отделни райони като популярните плажове на Аутър Банкс.

Източник: БТА