Ураганен вятър, валежи и силно вълнение парализираха Турция
Ураганен вятър, валежи и силно вълнение парализираха Турция / снимка: Reuters

Силен вятър със скорост до 90 км/час, триметрови вълни и проливни дъждове парализираха корабоплаването в Мраморно море, съобщава РИА "Новости".

Корабите не излязоха в морето, а над 20 чужди кораба бяха принудени да потърсят подслон, за да хвърлят котва, съобщават турските медии, позовавайки се на управлението по корабоплаване в зоната на проливите Босфора и Дарданелите.

Циклонът в Турция, дошъл от Балканите, стана причина за много аварии в страната, предизвикани от валежите от дъжд и сняг и заледяването. По магистралите в западната и централната част на страната се образуваха километрични задръствания и машините трудно могат да си проправят път, за да разчистят снега по пътищата, предаде информационният канал НТВ. Има пострадали, но засега техният брой не се уточнява.

Първи усетиха настъпването на зимата жителите на европейската част на Турция. В района вали сняг и духа ураганен вятър със скорост над 80 км/час.

В Истанбул първият сняг стана причина за много аварии, предизвикани главно от заледяването. Жертви обаче няма, съобщи управата на 15-милионния мегаполис.

Отнесени са покриви на къщи в старата част на града по брега на Босфора, допълва БГНЕС.

В 5-милионната столицата Анкара движението по много от улиците е парализирано заради снега.

Метеоролозите и властите призовават водачите да пътуват извън Анкара само в краен случай заради поледица по пътищата.