/ Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп си навлече критики и от републиканци, и от демократи, че не е заклеймил изрично белите националисти след сблъсъците във Вирджиния, като видни конгресмени заявиха, че той трябва да заеме публична позиция против групите, изповядващи расизъм и омраза, предаде АП.
 
Тръмп, който е на работна ваканция в голфклуба си в Ню Джърси, се обърна към нацията вчера следобед, след като кола се вряза в антирасистки демонстранти в град Шарлотсвил, където се бяха събрали за шествие неонацисти и бели националисти, но не спомена поименно нито една група, а вместо това обвини за насилието "много страни".
 
"Омразата и разделението трябва да спрат, и трябва да спрат веднага", каза той. "Трябва да се обединим като американци с любов към нацията си искрена обич един към друг", добави Тръмп. Той заяви, че "осъжда възможно най-твърдо тази проява на омраза, нетолерантност и насилие от много, много страни. Това продължава в нашата страна от много време. Не (от времето на) Доналд Тръмп. Нито Барак Обама. Това продължава от много, много дълго време", продължи президентът.
 
Извънредно положение в град Шарлотсвил след ожесточени сблъсъци (ВИДЕО)

Той не отговори на въпросите на репортери дали отхвърля подкрепата на белите националисти и дали смята, че нападението с колата е пример за вътрешен тероризъм. Негови сътрудници, които участваха в неделните телевизионни програми, се постараха да внушат, че той наистина мисли така, но негови съпартийци републиканци настояха Тръмп лично да заклейми белите националисти.
 

Сенатор Кори Гарднър, републиканец от Колорадо, написа в Twitter: Г-н президент, трябва да наречем злото с името му. Това бяха бели националисти (привърженици на "бялата власт") и това беше вътрешен тероризъм".
 
Сенатор Марко Рубио (републиканец от Флорида), написа: "Нищо патриотично няма в нацистите, Ку Клук Клан или "бялата власт" (#Nazis,the #KKK or #WhiteSupremacists). Това е точно обратното на това, което Америка (#America) се стреми да бъде".
 

Guliver/Getty Images


Сенаторът републиканец от Ню Джърси Крис Кристи, твърд привърженик на Тръмп, написа: "Ние отхвърляме расизма и насилието на белите националисти като тези, действащи в Шарлотсвил. Всички в ръководството трябва да надигнат глас".
 
Единственото публично изявление на президента тази сутрин беше туит в почит на двама щатски полицаи от Шарлотсвил, загинали в катастрофа с хеликоптер, след като били изпратени да наблюдават сблъсъците в града. Вчера Тръмп изпрати туит със съболезнования веднага след катастрофата, докато съболезнователният му туит за жената, убита при протестите, дойде повече от пет часа след инцидента, отбелязва АП.
 
Трима загинаха по време на безредиците в Шарлотсвил (ВИДЕО)

Съветникът на президента за националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър днес заяви днес по телевизия Ей Би Си, че случаят отговаря на дефиницията за тероризъм. "Всеки път, когато някой извърши нападение срещу хора, за да вдъхне страх, това е тероризъм", каза той.
 

Guliver/Getty Images


"Но всъщност това, което виждаме, е един престъпник, който извършва криминален акт срещу сънародници американци, криминален акт, който може би е мотивиран (ще видим какво ще покаже разследването) от онази омраза и нетърпимост, които трябва да изкореним в нашата нация", продължи той.
 
Съветникът на президента за вътрешната сигурност Том Босуърт защити декларацията на Тръмп, като заяви ,че някои от протестиращите също са проявили насилие. Дъщерята на президента и съветник в Белия дом Иванка Тръмп написа в Twitter тази сутрин: "Не бива да има място в обществото за расизъм, бяла власт и неонацисти".
 
Белите националисти се бяха събрали в града, за да изразят възмущението си от плановете на властите да демонтират статуя на генерала от Конфедерацията Робърт Лий. В отговор се събраха контрапротестиращи. След няколко часа сблъсъци и насилие между двете групи кола се вряза в група мирни протестиращи. Шофьорът е задържан. Лидерът на т.нар. "Алтернативна десница" Ричард Спенсър и бившият член на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк участваха в демонстрацията в града. Дюк заяви пред репортери, че белите националисти работят, за да "изпълнят обещанията на Доналд Тръмп".
 

Guliver/Getty Images


Изявлението на Тръмп спечели похвала и от неонацисткия сайт "Дейли стормър", който написа: "Коментарът на Тръмп беше добър. Той не ни атакува. Той каза само, че нацията трябва да се обидени. Нищо конкретно срещу нас. Никакво осъждане". Сайтът беше промотирал акцията в Шарлотсвил като част от своята програма "Лято на омразата".
 

Кметът Майкъл Сигнър, демократ, заяви, че е отвратен от факта, че бели националисти са превърнали в свое сборище неговия град, и обвини Тръмп, че е разпалил расови предразсъдъци с предизборната си кампания.
 
"Няма да увъртам. Обвинявам за много от това, което виждаме в Америка днес, Белия дом и хората около президента", каза той.
 
Тръмп като кандидат често бе обвиняван, че неохотно и само под натиск осъжда белите националисти и понякога препраща в Twitter расистки постове от социалните мрежи. Главиинят му стратег Стив Банън веднъж бе заявил, че бившият му сайт - "Брайтбарт", е бил платформа на "Алтернативната десница".
БТА