Управляващата партия в Ангола печели изборите
Управляващата партия в Ангола печели изборите / netinfo

Управляващото Народно движение за освобождение на Ангола (МПЛА) печели съкрушителна победа на парламентарните избори с почти 82 процента от гласовете. Това сочат неофициалните резултати при преброени всички бюлетини, съобщи Ройтерс.

Партията МПЛА, която управлява Ангола от обявяването на независимостта от Португалия през 1975 г., печели голяма победа в национален мащаб и побеждава във всички 18 провинции, съобщава БТА.

Бившето бунтовническо движение Национален съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА), което в момента е най-голямата опозиционна партия, печели малко над 10 процента от гласовете. УНИТА призна поражението си в понеделник, припомня агенцията.

Мисия наблюдатели от американското посолство обяви, че изборите като цяло са били мирни и не е имало сплашване, но МПЛА е имала предимство пред опозицията заради достъпа до държавния контрол на големите медии. Наблюдателите от ЕС заявиха, че анголците са можели да гласуват свободно, а африканските наблюдатели обявиха изборите за легитимни.