Управляващата коалиция печели изборите в Дания
Управляващата коалиция печели изборите в Дания / netinfo

Управляващата десноцентристка коалиция печели изборите в Дания и заедно с двете подкрепящи я партии ще събере 92 места в 179-членния парламент, сочат две екзит-пол проучвания с еднакви резултати, цитирани от Асошиейтед прес.

Първият екзит-пол, представен от Датското радио, е извършен от "Капасент Епиниън" измежду 5000 души. Този на "Мегафон" по TV2 е направен сред 2000 човека.

Според проучванията, коалицията на премиера Андерс Фог Расмусен и подкрепящата я досега Датска народна партия печелят 87 места. Заедно с новосъздадена партия Нов алианс на родения в Сирия Насер Кадер, която предварително обяви подкрепата си за него, Расмусен ще събере 92 места в парламента, което ще му позволи да управлява трети мандат.

Левите опозиционни парти, водени от Датската социалдемократическа партия, ще разполагат с 83 депутата. Останалите 4 места са запазени за представители на полуавтономните територии Гренландия и Фарьорски острови.

И двете проучвания са извършени преди затваряне на урните. Възможни са промени след излизането на официалните резултати, отбелязва агенцията.