/ iStock/Getty Images
Замяната на телешко месо с пилешко води до изсичане на гори, алармира Грийнпийс.

Отказът от червените меса се разглежда като мярка, която да подпомогне опазването на околната среда, но може да не е точно така.

Час от изсичането на горите в Южна Америка е резултат от нуждата от по-големи количества соя, която масово се използва за храна в птицекомплексите.

Изсичането на горите Гран Чако и Серадо в Амазонската джунгла е било в резултат на добронамерени граждани, решили да преминат от телешко на пилешко, казват от Грийнпийс.

Здравословните ползи от готвенето на пара

Само Великобритания внася над 3 милиона тона соя годишно от Аржентина, Парагвай и Бразилия, като най-голямата част от суровината отива за храна при индустриалното отглеждане на пилета.

За да се добие толкова соя трябва да бъдат засадени 1,4 милиона хектара ниви - площ с приблизителния размер на държавата Черна гора.

Отглеждащите соя вече нанесоха много щети на пълната с диви животни савана в Южна Америка, което доведе до преместването и измирането на животните.

Клиенти откриха странно вещество в свински врат (ВИДЕО)

Много вегетариански и вегански рецепти разчитат на соята, но използваните количества са незначителни, като 90 процента от суровината в глобален мащаб отива за храна на животни в месарската и млекарската индустрии.

С все по-голямата популярност на пилешкото за сметка на другите меса, производството на соя се е удвоило от 1997 г. до сега. То допринася за 80 процента от обезлесяването с цел земеделско производство.

За сравнение, от суровините отговорни за изсичането на гори, които внася Европа, 47 процента се пада на соята и едва 14 и 10 процента съответно на сечта за пасища и сечта за засаждане на растения за добив на палмово масло.
БГНЕС