Унищожиха захвърлените срещу Буш обувки
Унищожиха захвърлените срещу Буш обувки / БГНЕС

Обувките, които иракски журналист захвърли срещу американския президент Джордж Буш, бяха „унищожени“ при анализи, които трябвало да докажат, че в тях нямало експлозиви, съобщи пред АФП съдия следователят. „Ние изпратихме молба до службите за сигурност да получим вещите, телефонът, обувките на Мунтазер ал-Заиди. Всички, с изключение на обувките, бяха върнати“, съобщи съдия следователят, който води следствието срещу ал-Заиди.

„Обувките бяха анализирани от американските и иракските служби за сигурност и след това бяха унищожени“ при анализите, каза още иракският магистрат. Отсъствието на основното доказателство по делото за обувките няма да попречи за продължаването на разследването, допълни съдията, цитиран от БГНЕС.

Иракският съдия следовател, който води разследването срещу журналиста, съобщи пред АФП, че е отхвърлил молбата за освобождаването му под гаранция, внесена от адвоката му. „Ние отхвърлихме молбата за освобождаване под гаранция на Мунтазер Ал-Заиди заради целите на разследването и собствената му сигурност“, заяви съдия следователят. „Ако той беше освободен, щеше да има опасност от поставяне на самоделни бомби или атентати срещу него“, обясни магистратът. „Освен това от правна гледна точка той е извършил престъпление и ние имаме право да не го освобождаваме под гаранция“, допълни той.

Междувременно Ройтерс съобщи, като се позова на службата на иракския премиер, че Ал-Заиди се е извинил на Нури Ал-Малики, че го е злепоставил пред наблюдаващия свят. „Заиди пише в писмото си, че няма извинение за този изключително грозен акт“, съобщи медийният съветник на Ал-Малики Ясин Маджид.