Унищожават маковите полета в Афганистан с хербициди
Унищожават маковите полета в Афганистан с хербициди / netinfo

Насажденията с мак в Афганистан ще бъдат обработвани с хербициди, ако не се намерят други средства за унищожаването на тази култура, предупреди афганистански министър, цитиран от Франс прес.

По думите на Хабибула Кадери, министър в афганистанското правителство, отговарящ за борбата с наркотиците, при необходимост властите ще прибегнат до използването на хербициди, но те няма да се пръскат от въздуха.

Афганистан е основният производител на суров опиум в света, като продукцията му далеч надвишава по обем тази на останалите страни. През тази година площите, върху които се отглежда мак, са се увеличили с над 60 процента, а произведеният опиум е достигнал 6100 тона, т.е. 90 процента от световната продукция.

Кадери и министърът на вътрешните работи Ахмад Мокбел Зарар събраха в афганистанската столица губернаторите на основните провинции, в които се произвежда опиум, с настояването да се засили борбата срещу това бедствие.

В публикуван в края на ноември доклад на ООН и Световната банка се казва, че "икономиката на дрогата" заплашва да обезсмисли напълно усилията за възстановяване на опустошената от 20-годишна война страна. Според доклада афганистанското правителство не е направило достатъчно, за да се пребори с това явление и да се освободи от корумпираните управници, замесени в трафика.