/ iStock/Getty
Посланието, лансирано на откриването на пленарна сесия на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемни услуги (IPBES) в седалището на ЮНЕСКО в Париж, е ясно - унищожаването на природата застрашава човечеството поне толкова, колкото климатичното затопляне, съобщиха Франс прес и ДПА.
 
Учени и дипломати от над 130 страни се събраха във френската столица, за да направят първата глобална преценка на екосистемите от близо 15 години.

Петте най-големи гряха на човечеството
 
„Има неоспорими доказателства, че унищожаването на биоразнообразието и екосистемните услуги е достигнало нива, които застрашават благоденствието ни поне толкова, колкото климатичното затопляне, предизвикано от човешката дейност“, заяви председателят на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологичното разнообразие и екосистемни услуги Робърт Уотсън.
 
Експертна група е работила 3 години над доклад с обем 1800 страници, който би трябвало в бъдеще да се използва като база за сравнение в областта на биоразнообразието, както докладите на Междуправителствената експертна група за климатичните промени в областта на климата.
БТА