40% все още нямат пряк достъп до присъствено обучение, съобщават от организацията
Макар и само на 3-4 години, малките ученици от украинския град Ирпин всяка седмица имат специални часове по безопасност заради продължаващата война в страната, предава Voice of America (VOA). Техните преподаватели разказват, че учат децата да бъдат много внимателни, ако видят някакъв непознат предмет на земята. Те предупреждават при никакви обстоятелства да не взимат такива предмети, защото не е известно какво е съдържанието им. Целта е да предотвратят опасността от досег на децата до взривни устройства.

Учениците в Киев също са обучавани какво трябва да направят, ако забележат такъв подозрителен предмет.

УНИЦЕФ предоставя образователни материали за безопасност за деца в предучилищна възраст и детски градини в цялата страна, с които се демонстрира какви могат да бъдат тези опасни вещи, какво да направят, ако видят такива, и на кои телефонни номера да се обадят.

Дамян Ранц от УНИЦЕФ казва, че от 7 милиона деца в Украйна, около 40% все още нямат пряк достъп до присъствено обучение, а около 1,5 милиона имат проблеми с психичното здраве, които изискват професионална намеса, предава Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)/NOVA