Унгария ще спира мигрантите с ограда по границата със Сърбия
Унгария ще спира мигрантите с ограда по границата със Сърбия / БГНЕС

Унгария ще издигне 4-метрова ограда по границата със Сърбия, за да спре притока на нелегални имигранти, съобщи министърът на външните работи Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

"Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз", заяви Сиярто на пресконференция. "Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго".

Министърът обясни, че става дума за граничен участък от 175 км, чието физическо затваряне да стане с 4-метрова ограда. Министерството на вътрешните работи получи инструкции да се подготви за това, допълни Сиярто.

Междувременно Франция съобщи, че ще осигури 10 500 нови места за настаняване на кандидати за убежище и бежанци в страната в рамките на план за отговор на мигрантската криза, която засяга цяла Европа, предаде Франс прес.

До началото на следващата година Франция ще разкрие 4000 места за кандидати за убежище, 5000 за хора, получили убежище, и 1500 за спешно настаняване на имигранти, живеещи в импровизирани лагери, съобщиха министерствата на вътрешните работи и на жилищното строителство.

Планът предвижда сериозно увеличаване на капацитета на страната за прием на мигранти и бежанци, отбелязва АФП. В момента всички центрове във Франция за настаняване на такива хора са пълни до край и наличните места са в пъти по-малко от необходимите.

Миналата година в страната са били регистрирани 65 000 молби за убежище. В края на годината е имало само 25 000 места за настаняване на кандидати за убежище и 4200 в процес на подготвяне.

Според парламентарен доклад в края на 2012 г. във Франция е имало по-малко от 3000 места за настаняване на хора, получили убежище.

Източник: БТА